Alla inlägg den 7 juli 2009

Av Lili André - 7 juli 2009 11:07


Oj, oj, oj. Vad fantastiskt roligt att läsa den rubriken på ledarsidan i Arbetarbladet i morse. Den kritiska rösten mot Kristdemokratisk politik ljuder som oftast på ledarsidan. Jenny Wennberg är skribenten.


Idag är hon på vår sida. Det handlar om införselkvoten inom EU samt alkoholskatten. Vi Kristdemokrater vill minska införselkvoten samt höja skatten på den drog som kostar samhället multon med skattepengar. Kostnader i form av både fysisk och psykisk lidande.


En undersökning gjordes på Aftonbladet igår. Vi läsare fick kryssa vår önskan om höjd alkoholskatt eller inte. Vid det tillfälle jag röstade hade drygt 40 000 svenskar röstat och 76% ville absolut inte höja den skatten.


Det skrämmer mig att så många svenskar inte förstår alkhololens verkan i samhället. Alkoholen kostar mycket lidande. Det är, som Wennberg också skriver, "misshandel, våldtäkter, sjukfrånvaro på arbetsplatserna, skadegörelse, trafikolyckor och allsköns misär".


http://arbetarbladet.se/ledare/1.1177629


Även om de svenskar som svarat på frågan om höjd alkoholskatt vet vad gränsen går i deras eget drickande. Att alkoholen förhöjer deras livets njutningar och välmående så kan väl det välmåendet få kosta några slantar mer.


Folkhälsan är i fokus när vi talar om dessa frågor. Det finns mycket att göra på det området. Det viktiga är att arbeta för ett samhälle där alternativet till alkohol ger slagkraft till svenskarnas tillvaro. Ett alternativ som ger ett mervärde i förhållande till en stunds alkohol och ett uppvaknande med tomhet och ångest.


Ovido - Quiz & Flashcards